Dlaczego palacze muszą łączyć pierwszego porannego papierosa z kawą?

Udostępnij

Dla niektórych palaczy pierwszy poranny papieros nie jest tak samo satysfakcjonujący, jeśli nie towarzyszy mu filiżanka kawy. Zdaniem naukowców z University of Florida nie chodzi tu jednak wyłącznie o nawyk. Odkryli oni, że związki chemiczne zawarte w palonych ziarnach kawy pomagają łagodzić skutki porannego głodu nikotynowego.

Badacze zidentyfikowali w kawie dwa związki, które bezpośrednio wpływają na niektóre spośród mózgowych receptorów nikotynowych o wysokiej wrażliwości. U palaczy receptory te mogą być nadwrażliwe po nocnym odstawieniu nikotyny. Połączenie papierosa z kawą pozwala skuteczniej „zabić” dokuczliwe objawy.

W ramach eksperymentu naukowcy podawali roztwór ciemnej prażonej kawy komórkom, które prezentowały na swej powierzchni określony ludzki receptor nikotynowy. Zauważyli, że jeden zawarty w kawie związek wyjątkowo efektywnie pomagał przywrócić dysfunkcję receptora nikotynowego, która prowadzi do powstania efektu odstawiennego.

Odkrycie to pozwoliło autorom wysnuć szerszą hipotezę: zawarta w parzonej kawie substancja, znana jako n-MP, może pomagać w stłumieniu porannego głodu nikotynowego.

Omawiane odkrycia nie zostały jeszcze przetestowane na ludziach (eksperymenty prowadzono na hodowlach komórkowych), jednak według ekspertów i tak stanowią ważny krok w kierunku lepszego zrozumienia, w jaki sposób kawa i papierosy wpływają na receptory nikotynowe w mózgu.

„Kofeina jest dla większości ludzi składnikiem poprawiającym samopoczucie, ale palacze mogą czerpać z niej jeszcze inne korzyści – mówi dr Roger L. Papke, farmakolog z UF College of Medicine. – W kawie zawarte są bowiem cząsteczki, które wyjaśniają, dlaczego palacze papierosów tak mocno potrzebują jej rano”.

Jak wyjaśniają naukowcy, do zajęcia się tym tematem skłoniło ich to, że osoby uzależnione od nikotyny często kojarzą palenie tytoniu z kawą o poranku i z alkoholem wieczorem. Podczas gdy wpływ alkoholu na receptory nikotynowe w mózgu został już wcześniej dokładnie zbadany, o interakcji owych receptorów z kawą wiedziano dużo mniej.

„Wiele osób sięga po kawę z samego rana ze względu na kofeinę. Ale czy palacze także tylko tego od niej oczekują? Chcieliśmy się dowiedzieć, czy w kawie są jakieś składniki, które wpływają na mózgowe receptory nikotynowe” – tłumaczą autorzy omawianej publikacji.

Podsumowują, że ich odkrycie stanowi dobrą podstawę dla behawiorystów, którzy prowadząc dalsze badania na modelach zwierzęcych mogliby dowiedzieć się czegoś nowego na temat porzucania nałogu nikotynowego.

Źródło: http://dx.doi.org/10.1016/j.neuropharm.2022.109173 (PAP)

Źródło:PAP

Zobacz

Chcesz mieć sprawny umysł? Najpierw spójrz na swój talerz

W badaniu z udziałem zróżnicowanej grupy ochotników pokazało, że obecne we krwi metabolity związane z cukrami towarzyszyły gorszym możliwościom poznawczym. Korzystnie działa natomiast tzw. dieta śródziemnomorska.

Plemniki pływają grupami

Dzięki poruszaniu się w grupie plemniki łatwiej pokonują opór płynu w żeńskim układzie rozrodczym, co zwiększa szanse na zapłodnienie - informuje pismo „Frontiers in Cell and Developmental Biology”.
- Reklama -

REKLAMA