Dwóch kandydatów na stanowisko prezesa Polskiej Akademii Nauk

Jak czytamy na stronie PAN, komisja wyborcza do spraw wyboru prezesa i wiceprezesów PAN na kadencję 2023-2026 przekazała, że wpłynęły dwa zgłoszenia kandydatów na stanowisko prezesa PAN.

Kandydatami są członek korespondent PAN, prof. Marek Konarzewski i członek rzeczywisty PAN, obecny wiceprezes PAN, prof. Paweł Rowiński. Wybory prezesa odbędą się na 147. sesji Zgromadzenia Ogólnego PAN 20 października br.

Prof. Marek Konarzewski pracuje w Instytucie Biologii Uniwersytetu w Białymstoku. Specjalizuje się w zagadnieniach z pogranicza ekologii, biologii ewolucyjnej, fizjologii i genetyki zwierząt, w szczególności ewolucji składowych budżetów energetycznych i mechanizmów fizjologicznych warunkujących plastyczność fenotypową. Był wiceprezesem oddziału PAN w Olsztynie i Białymstoku w latach 2015-2022. Jest członkiem korespondent PAN od 2010 roku z Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN.

Drugi kandydat, prof. Paweł Rowiński jest członkiem korespondentem PAN od 2010 roku, członkiem rzeczywistym PAN – od 2022 roku z Wydziału III Nauk Ścisłych i Nauk o Ziemi PAN. Jest związany z Instytutem Geofizyki PAN. Specjalizuje się w hydrodynamice i hydrologii, modelowaniu matematycznym oraz badaniach eksperymentalnych procesów hydrologicznych oraz hydrofizycznych. Prof. Rowiński jest wiceprezesem PAN od 2015 r.

Obecnie prezesem PAN jest prof. Jerzy Duszyński (ur. w 1949 r.). Jest biochemikiem związanym z Instytutem Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN w Warszawie. Specjalizuje się w dziedzinie metabolizmu energetycznego i molekularnych podstaw chorób mitochondrialnych i neurodegeneracyjnych.

Ukończył Wydział Biologii i Nauk o Ziemi UW (w 1971 r.). W 1975 roku uzyskał stopień doktora, a w 1983 roku – doktora habilitowanego. W 1993 roku otrzymał nominację profesorską. Odbył liczne staże zagraniczne, m.in. w laboratoriach J.R. Williamsona w Pennsylvania University oraz K.F. LaNoue w PennState University.

W latach 2008-2009 był podsekretarzem stanu w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego w gabinecie Donalda Tuska. W 2011 r. Duszyński został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. W 2015 roku po raz pierwszy wybrano go prezesem PAN.(PAP)

Źródło:PAP

Zobacz

Gdańsk planuje wyłonienie dostawcy energii z wolnej ręki

Władze Gdańska planują podjęcie negocjacji z dostawcą energii wyłonionym z wolnej ręki. Zachęcają też wszystkich członków metropolitalnej grupy zakupowej do pozostania w grupie i podjęcia podobnego działania.

Premier Orban wsparł jednego z kandydatów podczas niedzielnych wyborów prezydenckich w Brazylii

Premier Węgier Viktor Orban wsparł w niedzielnych wyborach prezydenckich w Brazylii prawicowego kandydata Jaira Bolsonaro, ubiegającego się o reelekcję. Film z wyrazami poparcia udostępnił na Twitterze prezydent Brazylii.
- Reklama -