• Reklama
  • Zakładki
  • Kastomizacja
  • Newsletter
BrandsIT
POWIADOMIENIA Pokaż więcej
Najnowsze
44499915 44499905 BZxBZ
Orlen: kontrakt na dostawy ropy ze wschodu przestanie być realizowany w momencie wprowadzenia kolejnych sankcji
Pieniądze Polityka Polska
44499407 44499395 BZxBZ
Mieszkanie w pobliżu zieleni wpływa na skład mleka matki
Polska Work&Life
44499403 44499388 BZxBZ
Alpiniści zbierają szyszki z okazałych sosen w Puszczy Piskiej
Polska Work&Life
44499398 44499334 BZxBZ
Schreiber: w tym tygodniu komunikat, jak zostaną obniżone ceny biletów na kolei
Pieniądze Polska
44499397 44499326 BZxBZ
Mazowieckie: w 2022 r. spadła liczba oddanych do użytku nowych mieszkań, podobnie może być w tym roku
Polska
  • Biznes
  • Pieniądze
  • Rynki
  • Polityka
  • Technologia
  • Eco
  • Work&Life
  • MAGAZYN
  • Opinie
Czytasz: Eksperci: leczenie żywieniowe się opłaca, poprawia wyniki terapii i zmniejsza koszty ochrony zdrowia
Aa
BrandsITBrandsIT
  • Technologia
  • Biznes
  • Branża IT
  • Świat
  • Pieniądze
    • Inwestycje
    • Kryptowaluty
    • NFT
    • Praca
  • Polityka
    • Polska
    • Europa
    • Świat
  • Technologia
    • Startup
    • Cyberbezpieczeństwo
    • Rozwiązania
    • Gaming
    • Tech Biznes
  • Eco
    • Czysta energia
    • Pogoda i nauka
    • Pojazdy elektryczne
    • Polityka klimatyczna
  • Work&Life
    • W pracy
    • Miasto
    • Nauka
    • Rozrywka
    • Moda
  • Biznes
    • Branża IT
    • Branża deweloperska
    • Branża przemysłowa
    • Branża transportowa
    • Podatki i koszty
Follow US
  • Redakcja
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Polityka plików cookies
  • Oświadczenie o prywatności
© 2017-2022 BrandsIT. Brands Stream Sp. z o.o. All Rights Reserved.
BrandsIT > Polityka > Polska > Eksperci: leczenie żywieniowe się opłaca, poprawia wyniki terapii i zmniejsza koszty ochrony zdrowia
Polska

Eksperci: leczenie żywieniowe się opłaca, poprawia wyniki terapii i zmniejsza koszty ochrony zdrowia

PAP 1 miesiąc temu 4 min czytania
Udostępnij
4 min czytania
44221894 44221889 BZxBZ
PAP
Udostępnij

Żywienie kliniczne, jak nazywane jest leczenie żywieniowe, jest finansowane ze środków Narodowego Funduszu Zdrowia. Refundowane jest u nas całe żywienie dojelitowe i pozajelitowe (poza tzw. żywieniem doustnym w postaci gotowych dostępnych w aptekach preparatów). Nadal jednak wiele szpitali nie prowadzi oceny stanu odżywienia pacjenta, a żywienie kliniczne nie jest w pełni wykorzystywane – ze szkodą dla pacjentów, jak i placówek medycznych.

„To niekorzystna sytuacja, bo niedożywienie pacjenta to większe koszty leczenia” – wskazuje dr n. med. Marcin Folwarski z Kadry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Poradni Żywienia Do i Pozajelitowego Copernicus POLSPEN. Specjalista podczas konferencji prasowej „Leczenie żywieniowe realnym sposobem podniesienia efektywności szpitali” przytoczył potwierdzające to liczne badania naukowe.

W Kanadzie wykazano – stwierdził – że już w przypadku pacjentów jedynie umiarkowanie niedożywionych pobyt w szpitalu średnio wydłuża się o 18 proc. U pacjentów po zabiegach chirurgicznych hospitalizacja wydłuża się o 32 proc., co wiąże się z większymi kosztami leczenia. Chorzy ciężko niedożywieni musieli przebywać w szpitalu o 34 proc. dłużej, a koszty ich leczenia były wyższe o 38 proc.

Badania przeprowadzone w USA, opublikowane przez „Nutrition in Clinical Practice” w 2021 r., wykazały, że niedożywiony pacjent dwukrotnie dłużej przebywa w szpitalu, ponaddwukrotnie częściej dochodzi u niego do ciężkiego zakażenia i ponadtrzykrotnie jest bardziej narażony na zgon podczas hospitalizacji. Ci którzy opuszczają szpital częściej są niepełnosprawni i wymagają rehabilitacji oraz pomocy domowej.

Niedożywienie pacjentów na ogół spowodowane jest przewlekłą chorobą, taką jak choroba nowotworowa, często związane jest z nowotworami przewodu pokarmowego oraz szyi i głowy. Często zdarza się także u osób po operacjach. „Niedożywienie występuje u 35-60 proc. chorych chirurgicznych i jest bezpośrednią przyczyną gorszego gojenia się ran, powikłań septycznych, zwiększonej śmiertelności oraz wyższych kosztów leczenia” – twierdzi prezes Polskiego Towarzystwa Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu POLSPEN prof. Danuta Mańkowska-Wierzbicka.

Z danych przedstawionych przez dr Marcina Folwarskiego wynika, że w Unii Europejskiej niedożywienie może dotyczyć około 20 mln osób, a koszt leczenia niedożywienia może sięgać nawet 120 mld euro.

„W Wielkiej Brytanii wyceniono, że leczenie niedożywionego pacjenta jest trzykrotnie droższe, a 52 proc. kosztów związanych było z leczeniem pacjentów powyżej 65. roku życia” – zaznaczył. Dodatkowy koszt leczenia niedożywionych pacjentów w całym systemie opieki medycznej to 10 proc. wydatków na zdrowie. „Lepiej jest zatem zapobiegać niedożywieniu pacjentów, to poprawia efekty terapii i zmniejsza jej koszty” – dodaje specjalista.

Przekonuje, że zatrudnienie w szpitalu dietetyka oraz tzw. wielodyscyplinarnego zespołu żywieniowego to zysk, a nie koszt. Dzięki temu pacjent po przyjęciu do szpitala jest oceniony pod względem odżywienia i wdrażane jest odpowiednie żywienie, a jeśli jest to konieczne – stosowane jest specjalistyczne żywienie kliniczne. Dzięki temu nie są przygotowywane posiłki dla chorych, którzy nie są w stanie lub nie mogą ich spożywać. Zmniejsza to marnotrawstwo żywności i zapewnia lepsze dopasowanie żywienia do chorego.

Zwraca uwagę, że problem niedożywienia nie dotyczy tylko leczenia szpitalnego, lecz również profilaktyki i opieki ambulatoryjnej. Przekonuje, że zainwestowane środki w rozpoznanie problemu niedożywienia pacjentów oraz zaplanowanie i wprowadzenie jego rozwiązań jest efektywne kosztowo zarówno na poziomie lokalnym (szpitala), jak i systemowym – całej opieki medycznej. „Bo leczenie żywieniowe się po prostu opłaca” – twierdzi dr Marcin Folwarski. (PAP)

autor: Zbigniew Wojtasiński

zbw/ ekr/

Skomentuj Skomentuj

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

- Reklama -

© 2017-2023 BrandsIT. Brands Stream Sp. z o.o. All Rights Reserved.

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Polityka plików cookies
  • Oświadczenie o prywatności
Zarządzaj swoją prywatnością
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zarządzaj opcjami
{title} {title} {title}

Removed from reading list

Undo