Entomolog: komarzyce, które teraz nas dręczą, czekały nawet kilka lat, aby się wylęgnąć

Podobne tematy

Unia Owocowa: tegoroczna produkcja jabłek ma wzrosnąć do 3,4 mln ton, w innych krajach nastąpi spadek

W Polsce szacuje się wzrost produkcji jabłek do 3,4 mln ton w nadchodzącym sezonie z 2,9 mln ton w 2019 r.; w przypadku gruszek spodziewany jest spadek zbiorów z 70 tys. ton w ub. r. do 65 tys. ton - podała Unia Owocowa. Jak dodano, w większości krajów zbiory będą mniejsze.

Ministerstwo klimatu chce znakować produkty, by łatwiej było je segregować

Resort klimatu chce, by na opakowaniach produktów sprzedawanych w sklepach znalazła się jasna informacja, do którego z kontenerów należy wrzucić opakowanie bądź produkt, który się w nim znajduje – poinformował PAP wiceminister klimatu Jacek Ozdoba.

Narodowy Pokaz Koni Arabskich Czystej Krwi w Janowie Podlaskim

150 najpiękniejszych polskich koni startuje w 42. Narodowym Pokazie Koni Arabskich Czystej Krwi, który w piątek rozpoczął się w stadninie w Janowie Podlaskim (Lubelskie). W niedzielę na 51. aukcji Pride of Poland licytowane będą 22 araby.

Specjalistka z NIZP-PZH mówi w rozmowie z PAP, że w Polsce mamy 49 gatunków komarów. Różne gatunki gustują w jednak w różnych gatunkach zwierząt – ssaków i ptaków. „Nie wszystkie więc gatunki komarów są zainteresowane człowiekiem” – zaznacza.

Wśród gatunków komara, które akurat w lipcu nam tak bardzo dokuczają, jest m.in. Aedes vexans (o wiele mówiącej polskiej nazwie doskwier pastwiskowy). Badaczka mówi, że komary z tego gatunku składają jaja w wilgotnych miejscach – np. na brzegach rozlewisk rzek. Jajom tym niestraszne są susze czy zimy. Mogą tam przetrwać nawet kilka lat. Kiedy tylko jednak woda – np. ulewne letnie deszcze w czerwcu czy lipcu – zmyje jaja i dostaną się one do zbiornika wodnego, rozwijają się z nich tam larwy, z nich – poczwarki, a następnie – dorosłe komary.

„Te owady, które nam teraz dokuczają, z gatunku Aedes vexans nie muszą być z tegorocznych jaj. To potomkowie samic, które opiły się krwi nawet kilka lat temu i wtedy złożyły jaja” – tłumaczy entomolog.

To jednak nie znaczy, że potomstwo komarzyc, które tego lata pije naszą krew, pojawi się dopiero w kolejnych sezonach. Równie dobrze nowe pokolenie komarów może pojawić się już tego lata – o ile w następnych tygodniach wystąpią na tyle silne opady, że zmyją jaja do zbiorników wodnych. Jeśli jednak kolejne tygodnie lata będą suche – larwy mogą nie pojawić się przed następnym sezonem.

Badaczka zaznacza, że komar ani nie gryzie, ani kąsa, ani że żądli. Ze względu na budowę aparatu gębowego tych owadów, powinno się raczej mówić, że komar kłuje.

A jeszcze precyzyjniej – kłują nas komarzyce. Samce komara odżywiają się bowiem nektarem kwiatów i krew nie jest im potrzebna. Inaczej jest z samicami. Kiedy samica rusza na polowanie, jest już po kopulacji. Sama nie jest jednak w stanie wytworzyć wszystkich elementów potrzebnych do rozwoju jaj. I do tego właśnie potrzebne są komarzycom białka, które są w naszej krwi.

Samica komara, wstrzykuje w miejsce ukłucia ślinę, m.in. po to, aby krew, którą wysysa przez cienką rurkę (ssawkę), nie krzepła. Bąbel, który powstaje w miejscu ukłucia, to reakcja organizmu na uszkodzenia i na związki zawarte w ślinie owada. „To nasz organizm wytwarza więc substancje tworzące tam stan zapalny, który nas swędzi” – mówi badaczka.

„Moją metodą na poradzenie sobie z tym swędzeniem jest przyłożenie do bąbla czegoś zimnego – np. czegoś z lodówki, kawałka lodu albo polanie ukłucia zimną wodą z kranu” – mówi dr Gliniewicz. Wymienia, że skuteczne okazać się mogą preparaty łagodzące ukłucia owadów dostępne w aptekach, drogeriach, papka mentolowa czy okład z liścia aloesu.

PAP zapytała entomolog, czy w związku ze zmianami klimatu mogą się pojawić w Polsce nowe gatunki komarów. „Ryzyko widzę i w zmianach klimatu, i w procesach globalizacyjnych. Może się przecież zdarzyć, że z zagranicznej podróży nieświadomie przywieziemy ze sobą nieznany tu gatunek komara” – mówi. Wyjaśnia jednak, że jedna jaskółka nie czyni wiosny – od jednego zawleczonego komara jeszcze daleka droga do osiedlenia się tu tego gatunku. Aby komary mogły się namnożyć, potrzebne są im warunki na tyle sprzyjające, aby w ciągu jednego lata rozwinęły się kolejne pokolenia komarów. A to nie takie proste.

Pytana o komara tygrysiego, który roznosi na świecie wiele groźnych chorób, ekspertka NIZP-PZH odpowiada: „W Polsce na razie nie zostało potwierdzone pojawienie się komara tygrysiego. Gatunek ten jest już jednak obecny w niektórych krajach Europy Zachodniej – w Hiszpanii, Francji, Włoszech, a od niedawna choćby w Belgii, Niemczech, na Słowacji” – mówi. (PAP)

Autorka: Ludwika Tomala

lt/ ekr/ agt/

Źródło:PAP
- Reklama -

Polecamy

Sąd zatwierdził układ Action S.A.

W czwartek, 7 sierpnia, sąd zatwierdził układ w postępowaniu restrukturyzacyjnym dystrybutora IT - Action S.A. Po uprawomocnieniu, orzeczenie sądu będzie stanowić podstawę do pomyślnego...

Cena złota po raz pierwszy w historii powyżej 2 000 USD

Stało się to, na co czekaliśmy już od pewnego czasu – cena złota przekroczyła magiczną barierę 2 000 USD za uncję, dobijając do 2030 USD....

Dolar najtańszy od 22 miesięcy

olar amerykański dzisiaj rano osiągnął 3,70 zł i jest to jeden z najniższych poziomów od października 2018 roku! USD to ostatnimi czasy najciekawsza z...

Biznes coraz chętniej inwestuje w energię ze słońca

– Korzyści dla firm z inwestowania w odnawialne źródła energii są duże. To m.in. optymalizacja kosztów, samowystarczalność energetyczna i pewność zasilania – wskazuje Dorota Zawadzka-Stępniak z Konfederacji Lewiatan. W ostatnich...

FedEx i Microsoft łączą siły transformując handel detaliczny

W połowie maja 2020 firmy Microsoft oraz FedEx ogłosiły początek wieloletniej współpracy, która ma pomóc w przekształceniu doświadczenia klientów w obszarze handlu detalicznego i...

Badanie „Rynek Pro AV w Polsce”

Pierwsza połowa roku była trudna dla wielu przedsiębiorstw. Pandemia zweryfikowała potrzeby firm i wyznaczyła nowe trendy na rynkach. Jednym z nich jest rynek Pro...

Gorące tematy

- Reklama -
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.