Etanol z kukurydzy ogranicza emisję CO2

Zobacz

- Reklama -

Naukowcy z amerykańskiego Argonne National Laboratory przeanalizowali produkcję etanolu z kukurydzy w USA w latach 2005-2019. W tym okresie ilość wytwarzanego z kukurydzy etanolu wzrosła ponad czterokrotnie.

Analiza pokazała, że ilość dwutlenku węgla w przeliczeniu na daną objętość tego paliwa spadła w ciągu tego okresu aż o 23 proc.

Badacze posłużyli się tzw. analizą cyklu życiowego (LCA – ang. life cycle analysis) – standardową metodą oceny obciążenia paliw emisją dwutlenku węgla.

„Od późnych lat 90. badania LCA pokazywały korzyści w zakresie emisji gazów cieplarnianych wynikające ze stosowania kukurydzianego etanolu jako alternatywnego paliwa. To nowe badanie wskazuje na ciągły, utrzymujący się trend w zakresie związanej z nim emisji” – mówi Michael Wang, autor badania.

To m.in. wynik zmian w technologii.

„Ścieżka produkcji etanolu z kukurydzy – zarówno, jeśli chodzi o uprawy, jak i o biorafinerie – od 2005 roku przeszła ewolucję” – podkreśla Uisung Lee główny autor pracy opublikowanej w piśmie „Biofuels, Bioproducts & Biorefining”.

Na przykład o 15 proc. wzrosła ilość kukurydzy uzyskiwanej z akra ziemi, podczas gdy ilość stosowanych na tej samej powierzchni nawozów pozostała bez zmian.

Jednocześnie o 6,5 proc. wzrosła wydajność produkcji etanolu z danej ilości kukurydzy, a zużycie energii przez produkujące etanol fabryki spadło o 24 proc.

Wzrost produkcji kukurydzianego paliwa razem z redukcją obciążenia go emisją spowodował w latach 2005-2019 spadek emisji gazów cieplarnianych o 500 mln ton – podają badacze.

„Dla Stanów Zjednoczonych biopaliwa takie jak etanol z kukurydzy mogą odegrać krytyczną rolę w zmniejszeniu krajowego śladu węglowego” – twierdzi dr Wang.

Więcej informacji na stronach: https://www.anl.gov/article/corn-ethanol-reduces-carbon-footprint-greenhouse-gases

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bbb.2225 (PAP)

Autor: Marek Matacz

mat/ agt/

- Reklama -
Źródło:PAP

Polecamy

- Reklama -