- Reklama -

Flawanole pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze

Zobacz

- Reklama -

Flawanole to związki o działaniu antyoksydacyjnym, występujące w produktach takich jak jabłka, jagody, kakao, herbata czy wino.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i USA analizowali zależność pomiędzy ciśnieniem tętniczym a poziomem biomarkerów składników odżywczych we krwi ponad 25 tys. osób. Różnica w wartości ciśnienia tętniczego pomiędzy osobami o najniższym i najwyższym spożyciu flawanoli wynosiła 2-4 mmHg, przy czym była ona bardziej wyraźna u osób z nadciśnieniem.

„Podobnie pozytywny wpływ przynosi stosowanie diety śródziemnomorskiej czy ograniczenie spożycia soli” – zauważają autorzy.

Naukowcy podkreślają, że analiza biomarkerów składników odżywczych pozwala dokładniej ocenić wpływ flawanoli niż analiza kwestionariuszy wypełnianych przez badane osoby, gdyż poziom tych przeciwutleniaczy uzależniony jest w dużej mierze od konkretnego rodzaju danego produktu, pochodzenia czy sposobu produkcji.



Źródło: DOI: 10.1038/s41598-020-74863-7 (PAP)

koc/ ekr/

- Reklama -
Źródło:PAP

Polecamy

- Reklama -
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.