Kofeina może szkodzić mózgowi płodu

FOTO: PAP

Przeprowadzone na amerykańskim University of Rochester badanie sugeruje, że spożywana przez ciężarną kobietę kofeina zaburza rozwój ważnych ścieżek neuronalnych w mózgu dziecka.

„Są to raczej subtelne efekty i nie doprowadzają do poważnych problemów psychiatrycznych. Powodują minimalne, ale zauważalne zaburzenia zachowania, co powinno nas skłonić do rozważenia długoterminowych skutków spożywania kofeiny w czasie ciąży” – mówi dr John Foxe, współautor publikacji, która ukazała się w piśmie „Neuropharmacology”.

Badanie objęło ponad 9 tys. dzieci w wieku 9-10 lat.

Wystawienie na kofeinę w okresie płodowym wywoływało kłopoty z koncentracją, nadaktywność i inne zaburzenia zachowania. Naukowcy przeanalizowali też skany mózgów badanych dzieci. W ten sposób wykryli zmiany w organizacji istoty białej, która łączy różne rejony mózgu.

„Unikalne jest to, że mamy biologiczny mechanizm, który działa inaczej pod wpływem konsumowanej w czasie ciąży kofeiny” – zwraca uwagę jeden z naukowców Zachary Christensen.

„Wcześniejsze badania pokazywały, że dzieci wypadają inaczej na testach sprawdzających IQ lub mają inne psychopatologie. Mogło to mieć jednak także związek z demografią i trudno było to rozróżnić bez biologicznych markerów. Dysponujemy teraz punktem startu dla dalszych badań, które pozwolą nam dowiedzieć się, kiedy dokładnie zmiany w mózgu się pojawiają” – wyjaśnia.

Badacze podkreślają jednocześnie, że płody nie mają enzymu potrzebnego do dezaktywacji kofeiny.

Niestety zdobyte informacje nie mówią, w którym okresie ciąży kofeina najbardziej szkodzi, ani czy wykryte zmiany tworzą się już w czasie rozwoju płodowego, czy może później.

Na pewno warto zachować ostrożność. „Obecne kliniczne zalecenia już dzisiaj mówią o ograniczeniu spożycia kofeiny w czasie ciąży do nie większej ilości niż dwie filiżanki dziennie. W dłuższej perspektywie mamy nadzieję na opracowanie lepszych zaleceń dla matek. W międzyczasie powinny zasięgnąć porady lekarza na temat możliwych wątpliwości” – mówi Christensen.

Więcej informacji na stronie publikacji – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0028390821000332?via%3Dihub

Marek Matacz (PAP)

Źródło:PAP
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.