Mango pomaga wygładzić zmarszczki

W badaniach (DOI: 10.3390/nu12113381) uczestniczyło 28 kobiet po menopauzie z fototypem skóry II lub III, który łatwo ulega oparzeniom słonecznym i trudno opala. Połowa z nich cztery razy w tygodniu spożywała 85 gramów mango Ataulfo (żółta odmiana), a druga połowa – 250 gramów.

Po dwóch miesiącach badacze porównali stan skóry uczestniczek i ocenili, że w przypadku pań spożywających 85 gramów mango dziennie zmarszczki spłyciły się o 23 proc. Co ciekawe, u pań konsumujących 250 gramów nastąpiło wydłużenie i pogłębienie zmarszczek. Zdaniem autorów może mieć to związek wyższą dawką cukru w większej porcji owoców.

Owoce mango są bogate w beta-karoten i dostarczają przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się komórek, jednak mechanizm kryjący się za ich przeciwzmarszczkowym działaniem nie jest jeszcze jasny – podsumowują autorzy.(PAP)

koc/ agt/

Źródło:PAP
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.