Naukowcy: napoje energetyzujące szkodzą bez względu na zawartość cukru

Zobacz

- Reklama -

Takie wnioski naukowców ukazały się w piśmie „Frontiers in Nutrition”.

Badania prowadzone na myszach, którym przez 13 tygodni podawano różne napoje, w tym – energetyzujące – wykazały, że nadmiar energetyków powodował dysfunkcję bariery krew-mózg, uszkodzenia naczyń krwionośnych i podnosił poziom stanu zapalnego w mózgu. Jednocześnie w piśmie „Nutrients” ukazały się wyniki analizy, świadczące o tym, że napoje te przyczyniają się do zespołu metabolicznego niemal w takim samym stopniu, co zachodni sposób odżywania czy wysokie spożycie kwasów nasyconych.

„Uszkodzenia naczyń krwionośnych i podwyższony stan zapalny to wczesne oznaki chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy stwardnienie rozsiane” – mówi autor badań prof. Ryusuke Takechi z Curtin Health Innovation Research Institute w Australii.

„Choć wiele osób regularnie spożywających energetyki, uważa, że wersja bez cukru jest zdrowsza, okazuje się, że słodzone napoje energetyczne oraz te bez cukru w niemal równym stopniu zwiększają ryzyko zespołu metabolicznego, podwyższają poziom glukozy i cholesterolu, a także przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej” – dodaje badacz.

Autorzy podkreślają, że wyniki tych badań powinny być ostrzeżeniem dla konsumentów. Podczas kolejnych badań zamierzają bliżej przyjrzeć się działaniu poszczególnych składników napojów energetyzujących, m.in. różnych substancji słodzących.

Więcej – na stronie publikacji (DOI: 10.3389/fnut.2021.668514 i DOI: 10.3390/nu13041202). (PAP)

koc/ zan/

- Reklama -
Źródło:PAP

Polecamy

- Reklama -