Jesz pod wpływem emocji? Dowiedz się, co ma na to wpływ

PAP
PAP 3 min czytania

To wyniki badania epidemiologicznego, przeprowadzonego przez naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego (SUM) w Katowicach, opublikowanego właśnie w czasopiśmie naukowym “Nutrients”, które jest periodykiem z prestiżowej Listy Filadelfijskiej.

Ortoreksja to stan, w którym osoba z przesadą podchodzi do zasad zdrowego odżywiania, unika pewnych grup produktów oraz spożywania pokarmów niewiadomego pochodzenia (np. na spotkaniach rodzinnych lub w lokalach gastronomicznych), a w skrajnych przypadkach nie je nic.

Z kolei jedzenie emocjonalne lub odżywianie pod wpływem emocji to zachowanie związane z podjadaniem pod wpływem negatywnych emocji i sytuacji stresowych. Zjawisko to związane jest najczęściej z błędnym interpretowaniem sygnałów dawanych przez organizm – stan napięcia psychicznego i emocjonalnego mylony jest z odczuwaniem głodu fizjologicznego.

“W naszych badaniach chcieliśmy wykazać, jakie cechy posiadają osoby, które cierpią na dane zaburzenie” – wyjaśnia psycholog, psychodietetyk, specjalista zdrowia publicznego z Zakładu Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu SUM dr Mateusz Grajek.

Uzyskane w ramach badań wyniki wskazują, że ortoreksja występuje trzy razy częściej u osób, które posiadają teoretyczną wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu zasad racjonalnego odżywiania i uprawiają aktywność fizyczną. Odwrotnie w przypadku jedzenia emocjonalnego – na te zaburzenie dwa razy częściej narażone są osoby, które prowadzą niehigieniczny tryb życia: nie odżywiają się prawidłowo, mało się ruszają i gorzej radzą sobie ze stresem.

Wyniki badań wskazują również, że wśród osób narażonych na występowanie ortoreksji i jedzenia emocjonalnego występują zaburzenia w szacowaniu wielkości porcji i jej wartości energetycznej. “Osoby, które przeszacowują wielkość posiłku to zwykle osoby z grupy narażonej na ortoreksję, a osoby, które zaniżają wielkość porcji należą zwykle do grupy o zwiększonym ryzyku odżywiania pod wpływem emocji” – wskazuje dr Grajek.

Badania objęły 300 osób w wieku 22 – 25 lat i dotyczyły występowania i psychopatogenezy ortoreksji oraz jedzenia emocjonalnego wśród młodych osób, które cechowały się zróżnicowanym stylem życia – różnymi nawykami żywieniowymi, poziomem odczuwanego stresu i podejściem do aktywności fizycznej.

“W najbliższych latach prowadzone będą dalsze badania, które – miejmy nadzieję – pozwolą na lepsze poznanie patomechanizmu tych zjawisk zdrowotnych” – konkluduje dr Grajek. (PAP)

Skomentuj
- Reklama -

Sztuczna inteligencja wyznacznikiem sukcesu – jak ją wykorzystać w zarządzaniu usługami?

W ostatnim czasie sztuczna inteligencja szturmem weszła do biznesu. Dzięki projektowi OpenAI z tej technologii mogą korzystać wszyscy. Pozwala to

Organizacje korzystają średnio z 1000 aplikacji

Nowe dane pokazują, że liczba aplikacji biznesowych w firmach wzrosła o prawie 10% w ciągu ostatniego roku, przekraczając przeciętnie 1 000

6 min czytania

Rzecznik NCBJ: Reaktor MARIA uruchomiony zostanie na przełomie czerwca i lipca

Modernizacja reaktora MARIA potrwa do końca maja, przewidywany termin uruchomienia to przełom czerwca i lipca br. Napromienianie izotopów zostanie wznowione

3 min czytania