- Reklama -

Ograniczenie węglowodanów związane z mniejszym ryzykiem jaskry

Zobacz

- Reklama -

Naukowcy z New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai analizowali dane dotyczące 185 tys. pracowników służby zdrowia w wieku od 40 do 75 lat biorących udział w trzech badaniach prowadzonych w USA w latach 1976 – 2017. Co dwa lata uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania oraz stanu zdrowia.

Na bazie zgromadzonych danych naukowcy stworzyli modele statystyczne. Uczestników podzielono na grupy w zależności od poziomu węglowodanów w diecie oraz produktów, którymi zastępowano węglowodany (tłuszcze i białko pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mieszane).

Okazało się, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów, a wysokim poziomie tłuszczów i białka roślinnego miała związek ze zmniejszeniem ryzyka jaskry pierwotnej otwartego kąta przesączania o 20 proc. w porównaniu z dietą o wysokiej zawartości węglowodanów. Podobnej zależności nie zaobserwowano u osób zastępujących węglowodany tłuszczami i białkiem pochodzenia zwierzęcego.

„Spożywanie produktów o niskim poziomie węglowodanów, a podwyższonej zawartości białka i tłuszczów stymuluje produkcję metabolitów korzystnie wpływających na mitochondria tarczy nerwu wzrokowego, która ulega uszkodzeniu w przebiegu jaskry” – komentuje dr Louis R. Pasquale, autor badań.

„Redukcja węglowodanów nie zatrzyma jaskry, która już zaczęła się rozwijać, jednak może zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia w grupie ryzyka” – dodaje badacz.

Źródło: DOI: 10.1038/s41433-020-0820-5 (PAP)

koc/ ekr/

- Reklama -
Źródło:PAP

Polecamy

- Reklama -
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.