Osoby chętnie próbujące nowych potraw postrzegane są jako bardziej pożądane seksualnie

- Reklama -

Nawyki żywieniowe mogą definiować nas jako człowieka – np. według przeprowadzonych wcześniej badań, weganie i wegetarianie są postrzegani jako mniej męscy niż osoby, w których menu znajduje się mięso. A czy może coś mówić o nas chęć spróbowania nieznanych nam potraw? Hannah K. Bradshaw, adiunkt na wydziale psychologii w Washington & Jefferson College w Stanach Zjednoczonych i jej współpracownicy postanowili to sprawdzić – również w kontekście seksualnym i randkowym.

Do badania zrekrutowano 193 studentów, których zadaniem było przeczytanie krótkiego opisu osoby płci przeciwnej i ocenienie jej pod kątem atrakcyjności. W opisie zawarto informację, czy dana osoba byłaby chętna (lub nie) do spróbowania nowych potraw. Okazało się, że osoba chętnie próbująca nowych potraw była postrzegana jako bardziej pożądany partner seksualny i romantyczny.

Aby upewnić się co do wyników, przeprowadzono trzy dodatkowe badania, w których 323 uczestników przeglądało fałszywe profile randkowe osób płci przeciwnej. Tym razem Bradshaw i jej współpracownicy zauważyli, że osoby chętne do spróbowania nowych dań były postrzegane jako mające większą liczbę byłych partnerów seksualnych.

Badacze postanowili więc sprawdzić, czy chęć spróbowania różnych innych rzeczy, takich jak czytanie nowych książek lub słuchanie nowej muzyki, wykaże podobny związek z postrzeganiem atrakcyjności seksualnej i okazało się, że żadne z tych badań takiej zależności nie ujawniło. Jak twierdzą naukowcy, związek pomiędzy próbowaniem nowych rzeczy a atrakcyjnością seksualną wydaje się być unikalny dla chęci spróbowania nowych potraw.

„Wyniki naszych badań pokazują, że ludzie biorą pod uwagę chęć próbowania nowych potraw podczas dokonywania osądów na temat innych cech związanych z bliższym kontaktem – mówi Bradshaw. – Oznacza to, że ludzie postrzegają tych, którzy chcą spróbować nowych dań, jako bardziej pożądanych i mniej ograniczonych seksualnie od tych, którzy niechętnie ich próbują. Zatem chęć spróbowania nowego jedzenia jest ważnym elementem postrzegania danej osoby jako kogoś, z kim chcielibyśmy się spotykać i wchodzić w bliższe relacje” – dodaje.

Bradshaw zaznacza jednak, że podobnie jak wiele badań z dziedziny psychologii, również to badanie zostało przeprowadzone na małej próbie, obejmującej młodych ludzi w wieku studenckim i tylko narodowości amerykańskiej. Nie wiadomo więc, czy wyniki uzyskane przez nią i jej współpracowników można przenieść i uogólnić na całą populację. „Być może oprócz chęci próbowania nowych potraw jest coś jeszcze, czego nie zauważyliśmy. Będziemy dalej sprawdzać co może przekładać się na postrzeganie atrakcyjności seksualnej innych osób, podobnie jak to, czy zamawianie różnego typu nieznanych dań podczas spotkania, nawet jeśli niekoniecznie mogą być dla nas apetyczne, daje podobny efekt” – mówią badacze.

źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886921004591 (PAP)

autorka: Agnieszka Niewińska-Lewicka

anl/ ekr/

- Reklama -
Źródło:PAP

Treści PREMIUM

Otrzymuj cotygodniowy e-mail od BrandsIT, który sprawia, że czytanie wiadomości jest naprawdę przyjemne. Dołącz do naszej listy mailingowej, aby być na bieżąco i uzyskać dotęp do treści PREMIUM za darmo.

- Reklama -