Prehistoryczny afrykański miód

Zobacz

- Reklama -

Do dziś w wielu krajach afrykańskich miód pozyskuje się od dzikich pszczół. W lasach tropikalnych Zachodniej Afryki jest to częsta praktyka, zapewniającą źródło utrzymania.

Zachowało się bardzo niewiele prehistorycznych świadectw pozyskiwania miodu. Wśród nielicznych wymienić można paleolityczną sztukę naskalną z okresu ok. 40 tys. do osiem tys. lat temu. Większość tych zabytków znajduje się w Afryce.

Badania antropologiczne z obszaru całej Afryki wskazują, że miód i produkty pszczele ważne były jako źródło pożywienia oraz do produkcji napojów na bazie miodu, w tym również alkoholowych.

Zespół z Uniwersytetu w Bristolu przeprowadził analizę chemiczną ponad 450 prehistorycznych skorup z kręgu kultury Nok w Nigerii. Naukowcy chcieli przekonać się, jakie potrawy przyrządzano w naczyniach ceramicznych.

Lud Nok znany jest z wytwarzania charakterystycznych figurek z terakoty oraz wczesnego wytapiania żelaza ok I tys. p.n.e.

Okazało się, że ok. jedna trzecia naczyń ceramicznych była używana do przetwarzania lub przechowywania wosku pszczelego.

W Afryce istnieją grupy łowców-zbieraczy, takich jak Efe z Ituri we wschodnim Zairze, dla których miód był głównym źródłem pożywienia. Zbierali oni wszystkie części ula, w tym miód, pyłek i larwy pszczół. Dziuple znajdują się nawet 30 m nad ziemią.

Miód mógł być stosowany jako środek konserwujący do przechowywania innych produktów. Tak robią członkowie grupy Okiek w Kenii Okiek, którzy wędzone mięso konserwują miodem przez okres nawet trzech lat.

Więcej: http://www.bristol.ac.uk/news/2021/april/prehistoric-honey-harvesting.html (PAP)

krx/ agt/

- Reklama -
Źródło:PAP

Polecamy

- Reklama -