- Reklama -

Sałata i szpinak „budują” mięśnie

Zobacz

- Reklama -

Ich wnioski publikuje „Journal of Nutrition” (DOI: 10.1093/jn/nxaa415).

Podczas ponad 12-letnich badań naukowcy analizowali dane dotyczące 3759 Australijczyków, których średnia wieku wynosiła 49 lat. 56 proc. badanych stanowiły kobiety.

Po wzięciu pod uwagę m.in. poziomu aktywności fizycznej uczestników, naukowcy stwierdzili, że osoby, których jadłospis był bogaty w warzywa zawierające azotany (takie jak sałata, szpinak, jarmuż i burak) miały o 11 proc. silniejsze mięśnie kończyn dolnych oraz o 4 proc. szybszy chód w porównaniu z osobami, których dieta była uboga w azotany.

„Wskazuje to, że warzywa bogate w azotany mogą wzmacniać mięśnie niezależnie od aktywności fizycznej. Co najmniej jedną z konsumowanych przez nas każdego dnia porcji warzyw powinny być produkty zawierające azotany. Dostarczają one wielu witamin i minerałów kluczowych dla zdrowia układu mięśniowo-szkieletowego oraz sercowo-naczyniowego” – mówi dr Marc Sim, autor badań.(PAP)

koc/ zan/

- Reklama -
Źródło:PAP

Polecamy

- Reklama -
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.