• Reklama
  • Zakładki
  • Kastomizacja
  • Newsletter
BrandsIT
POWIADOMIENIA Pokaż więcej
Najnowsze
Koncert, Palion, roblox, ing
Zobacz pierwszy koncert polskiego wykonawcy w Robloxie
Rozrywka Work&Life
dane, cyfryzacja, technologia, IT
Technologia dla wszystkich: jak zwiększyć dostępność cyfrową?
Tech Biznes Technologia
hpe
HPE wprowadza nową generację serwerów do przechowywania danych
Rozwiązania Technologia
Piotr Kawecki, ITBoom
Branża IT – jakie będzie kolejne 12 miesięcy?
Branża IT Biznes
Sony, SRG-A40 i SRG-A12, PTZ
Sony poszerza ofertę kamer PTZ
Rozwiązania Technologia
  • Biznes
  • Pieniądze
  • Rynki
  • Polityka
  • Technologia
  • Eco
  • Work&Life
  • MAGAZYN
  • Opinie
Czytasz: Więcej witaminy K przekłada się na niższe ryzyko złamań
Aa
BrandsITBrandsIT
  • Technologia
  • Biznes
  • Branża IT
  • Świat
  • Pieniądze
    • Inwestycje
    • Kryptowaluty
    • NFT
    • Praca
  • Polityka
    • Polska
    • Europa
    • Świat
  • Technologia
    • Startup
    • Cyberbezpieczeństwo
    • Rozwiązania
    • Gaming
    • Tech Biznes
  • Eco
    • Czysta energia
    • Pogoda i nauka
    • Pojazdy elektryczne
    • Polityka klimatyczna
  • Work&Life
    • W pracy
    • Miasto
    • Nauka
    • Rozrywka
    • Moda
  • Biznes
    • Branża IT
    • Branża deweloperska
    • Branża przemysłowa
    • Branża transportowa
    • Podatki i koszty
Follow US
  • Redakcja
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Polityka plików cookies
  • Oświadczenie o prywatności
© 2017-2022 BrandsIT. Brands Stream Sp. z o.o. All Rights Reserved.
BrandsIT > Work&Life > Nauka > Więcej witaminy K przekłada się na niższe ryzyko złamań
Nauka

Więcej witaminy K przekłada się na niższe ryzyko złamań

PAP 2 miesiące temu 3 min czytania
Udostępnij
3 min czytania
witamina k
PAP
Udostępnij

Złamanie kości w starszym wieku może mieć bardzo poważne następstwa, zwłaszcza jeśli chodzi o złamania szyjki kości udowej, które często prowadzą do niepełnosprawności, ograniczenia niezależności a nawet wyższego ryzyka śmiertelności.

Długoterminowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Edith Cowan University we współpracy z University of Western Australia dotyczyło związku pomiędzy hospitalizacjami z powodu złamań a dietą u prawie 1400 starszych kobiet. Jak wykazały przeprowadzone analizy danych (pochodzących z ponad 14 lat trwania programu Perth Longitudinal Study of Aging Women), dieta bogata w witaminę K1 znacznie zmniejsza ryzyko hospitalizacji.

Kobiety, które spożywały ponad 100 mikrogramów witaminy K1 – co odpowiada około 125 g ciemnych warzyw liściastych lub jednej do dwóch porcji warzyw – były o 31 proc. mniej narażone na złamania w porównaniu z uczestniczkami, które spożywały mniej niż 100 mikrogramów witaminy K1. Aktualnie zalecane spożycie dla kobiet w Australii to 60 mikrogramów witaminy K dziennie.

Jeszcze więcej pozytywnych wyników uzyskano w przypadku złamań szyjki kości udowej, a kobiety spożywające najwięcej witaminy K1 miały ryzyko hospitalizacji zmniejszone prawie o połowę (49 proc.).

Jak zaznaczył kierujący badaniem dr Marc Sim, uzyskane wyniki (DOI 10.1039/D2FO02494B) są kolejnym dowodem na korzyści płynące ze spożywania witaminy K1, która – jak wykazano – poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego. “Nasze wyniki są niezależne od wielu ustalonych czynników dotyczących częstości złamań, w tym wskaźnika masy ciała, spożycia wapnia, poziomu witaminy D i powszechnych chorób” – powiedział Sim.

“Podstawowe badania dotyczące witaminy K1 wykazały kluczową rolę w karboksylacji białek kości zależnych od witaminy K1, takich jak osteokalcyna, która, jak się uważa, poprawia wytrzymałość kości. Poprzednie badanie ECU wykazało, że spożycie witaminy K1 w diecie poniżej 100 mikrogramów dziennie może być zbyt niskie dla tej karboksylacji” – wskazał dr Sim. – “Witamina K1 może również promować zdrowie kości poprzez hamowanie różnych czynników resorpcyjnych kości”.

“100 mg witaminy K1 dziennie można łatwo osiągnąć, spożywając od 75 do 150 g warzyw, co odpowiada jednej lub dwóm porcjom warzyw, takich jak szpinak, jarmuż, brokuły, fasolka szparagowa i kapusta” – wyjaśnił Sim. Wśród owoców wyróżniają się śliwki, kiwi i awokado.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Skomentuj Skomentuj

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

- Reklama -

© 2017-2023 BrandsIT. Brands Stream Sp. z o.o. All Rights Reserved.

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Polityka plików cookies
  • Oświadczenie o prywatności
Zarządzaj swoją prywatnością
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zarządzaj opcjami
{title} {title} {title}

Removed from reading list

Undo