Ad image

Oprogramowanie dla gastronomii – jakie pełni funkcje?

Oprogramowanie dla gastronomii stanowi wsparcie dla prowadzenia biznesu gastronomicznego. Pozwala lepiej zarządzać pracą lokalu i zwiększać jego zyski. Jakie funkcje pełnią programy przeznaczone dla gastronomii? Na które z nich warto zwrócić uwagę?

Spis treści:

  1. Jakie są rodzaje programów dla gastronomii?

1.1. Program kasowy

1.2. System zamówień

1.3. System kontroli stanu magazynowego

3. Oprogramowanie gastronomiczne – dlaczego jest ważne?

Jakie są rodzaje programów dla gastronomii?

Istnieje kilka typów programów wspierających pracę lokalu gastronomicznego. Przy wyborze danego oprogramowania dla gastronomii warto zwrócić uwagę na jego najważniejsze funkcje i przydatność dla naszej działalności.

Program kasowy

Program kasowy pozwala na automatyzację procesu obsługi klienta. Umożliwia to sprawniejszą komunikację pracowników obsługi z kuchnią, a co za tym idzie lepszą i szybszą realizację zamówień. Program kasowy ułatwia rozliczanie zamówień czy też wystawianie faktur. Stanowi też cenne źródło informacji o daniach, które najczęściej się sprzedają

System zamówień

Bez sprawnej obsługi zamówień żaden lokal gastronomiczny nie działa prawidłowo. Ważne, by klienci lokalu (stacjonarni i wirtualni) byli obsługiwani w optymalnym czasie, bez przeszkód i pomyłek. Realizacja nie może być skomplikowana. Musi odbywać się prosto na każdym etapie zamówienia. System zamówień dla restauracji powinien umożliwiać m.in. obliczanie czasu oczekiwania na zamówienie czy też śledzenie kursów kierowców, którzy realizują zamówienia na wynos.

System kontroli stanu magazynowego

System kontroli stanu magazynowego odgrywa podstawową rolę w prowadzeniu restauracji. Umożliwia pełną kontrolę ilości produktów. Pozwala na uzupełnienie ewentualnych braków w towarze i ich uzupełnienie. Pozwala również oszacować zapotrzebowanie na dane produktów oraz  minimalizować straty towaru. Takie rozwiązanie znacząco ułatwia tworzenie menu lokalu lub dokonywanie w nim aktualizacji oraz zmian.

Oprogramowanie gastronomiczne – dlaczego jest ważne?

Program dla lokalu gastronomicznego pozwala m.in. na skuteczne zarządzanie pracą restauracji czy też sprawną obsługę klienta i zamówień. A te elementy wpływają bezpośrednio na sukces w branży gastronomicznej, który jest mierzony wysokością zysków i satysfakcją klientów. Wybierając dane oprogramowanie, warto zdecydować się na ofertę od sprawdzonego dostawcy (np. Restaumatic). Należy też wziąć pod uwagę typ oraz charakter naszej działalności, by w pełni wykorzystać funkcje programu.

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *