Jak zrobić domowe nachosy?

Materiał Partnera

Miłośnicy kuchni meksykańskiej (choć nie tylko oni) są zgodni, że najlepsza przekąska na wieczór filmowy to nachosy. Chrupiące, pełne smaku, polane serowym sosem. Czy wiesz, że możesz zrobić nachosy w domu? To bardzo proste.

Nachosy to przekąska, która przywędrowała do nas z Meksyku. Te małe, zazwyczaj trójkątne kawałki tortilli serwowane z różnymi sosami to jeden z ciekawszych zamienników chipsów. Idealny dla tych, dla których słodkie Milky Way Stars albo żelki myszki nie są pierwszym wyborem. Nachosy pokochają fani dobrze przyprawionych, chrupiących przekąsek słonych.

Tajemnica nachosów tkwi w ich recepturze. Siła tkwi w prostocie tego meksykańskiego smakołyku, który możemy przyrządzić we własnym domu. Jak zrobić domowe nachosy?

Tradycyjny przepis na nachosy

Do przygotowania nachosów potrzebne jest ciasto kukurydziane. Robi się je z kilku składników, które każdy z nas powinien mieć w domu. Jeśli ich nie masz, z pewnością kupisz je w pobliskim sklepie – nie są to typowo meksykańskie produkty.

Do przyrządzenia tradycyjnych nachosów potrzebne są:

  • 200 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • ciepła woda,
  • łyżeczka soli.

Jak zrobić domowe nachosy? Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól oraz podgrzany olej. Łączymy i dolewamy ciepłą wodę – ilość należy dopasować do konsystencji ciasta, które powinno być jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy cienko, nakłuwamy widelcem (zapobiega to pęcherzom powietrza i pęcznieniu nachosów), a następnie kroimy na trójkąty.

Domowe nachosy smażymy na głębokim oleju, rozgrzanym jak do przyrządzania frytek. Wrzucamy partię trójkątów z ciasta, smażymy do zarumienienia, wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Szybkie nachosy z tortilli

Czy da się zrobić domowe nachosy szybciej? Niektórym może się wydawać, że ratunkiem są tylko gotowe nachosy Hombre lub inne dostępne w sklepie. Nic bardziej mylnego. Wystarczy mieć pod ręką zwykłą pszenną tortillę. Placek kroimy na niewielkie trójkąty, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu (jak wyżej) lub pieczemy w piekarniku po wcześniejszym skropieniu tortilli olejem. Takie nachosy zrobimy w kilka minut!

Najlepszy dip do nachosów

Ważne są jednak nie tylko same nachosy, ale też dodatki. Po pierwsze, przyprawy – usmażone nachosy warto oprószyć solą, słodką lub ostrą papryką, a nawet odrobiną chili, jeśli jesteśmy fanami ostrych przekąsek. Po drugie, dipy i sosy – możemy podać tradycyjne guacamole, hummus albo pokusić się o dip serowy do nachos. Każdy, kto choć raz spróbował nachosów z sosem serowym, będzie chciał jeść je już z tylko z nim. Dodatek taki jak sos serowy chili kupimy w sklepie, ale możemy zrobić go też samodzielnie. Jeśli tylko mamy siłę jeszcze odrobinę siły i energii po przyrządzeniu domowych nachosów.

Artykuł sponsorowany

Udostępnij