Jak zrobić domowe nachosy?

- Reklama -

Miłośnicy kuchni meksykańskiej (choć nie tylko oni) są zgodni, że najlepsza przekąska na wieczór filmowy to nachosy. Chrupiące, pełne smaku, polane serowym sosem. Czy wiesz, że możesz zrobić nachosy w domu? To bardzo proste.

Nachosy to przekąska, która przywędrowała do nas z Meksyku. Te małe, zazwyczaj trójkątne kawałki tortilli serwowane z różnymi sosami to jeden z ciekawszych zamienników chipsów. Idealny dla tych, dla których słodkie Milky Way Stars albo żelki myszki nie są pierwszym wyborem. Nachosy pokochają fani dobrze przyprawionych, chrupiących przekąsek słonych.

Tajemnica nachosów tkwi w ich recepturze. Siła tkwi w prostocie tego meksykańskiego smakołyku, który możemy przyrządzić we własnym domu. Jak zrobić domowe nachosy?

Tradycyjny przepis na nachosy

Do przygotowania nachosów potrzebne jest ciasto kukurydziane. Robi się je z kilku składników, które każdy z nas powinien mieć w domu. Jeśli ich nie masz, z pewnością kupisz je w pobliskim sklepie – nie są to typowo meksykańskie produkty.

Do przyrządzenia tradycyjnych nachosów potrzebne są:

  • 200 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • ciepła woda,
  • łyżeczka soli.

Jak zrobić domowe nachosy? Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól oraz podgrzany olej. Łączymy i dolewamy ciepłą wodę – ilość należy dopasować do konsystencji ciasta, które powinno być jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy cienko, nakłuwamy widelcem (zapobiega to pęcherzom powietrza i pęcznieniu nachosów), a następnie kroimy na trójkąty.

Domowe nachosy smażymy na głębokim oleju, rozgrzanym jak do przyrządzania frytek. Wrzucamy partię trójkątów z ciasta, smażymy do zarumienienia, wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Szybkie nachosy z tortilli

Czy da się zrobić domowe nachosy szybciej? Niektórym może się wydawać, że ratunkiem są tylko gotowe nachosy Hombre lub inne dostępne w sklepie. Nic bardziej mylnego. Wystarczy mieć pod ręką zwykłą pszenną tortillę. Placek kroimy na niewielkie trójkąty, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu (jak wyżej) lub pieczemy w piekarniku po wcześniejszym skropieniu tortilli olejem. Takie nachosy zrobimy w kilka minut!

Najlepszy dip do nachosów

Ważne są jednak nie tylko same nachosy, ale też dodatki. Po pierwsze, przyprawy – usmażone nachosy warto oprószyć solą, słodką lub ostrą papryką, a nawet odrobiną chili, jeśli jesteśmy fanami ostrych przekąsek. Po drugie, dipy i sosy – możemy podać tradycyjne guacamole, hummus albo pokusić się o dip serowy do nachos. Każdy, kto choć raz spróbował nachosów z sosem serowym, będzie chciał jeść je już z tylko z nim. Dodatek taki jak sos serowy chili kupimy w sklepie, ale możemy zrobić go też samodzielnie. Jeśli tylko mamy siłę jeszcze odrobinę siły i energii po przyrządzeniu domowych nachosów.

- Reklama -
Źródło:crunchysnack.pl

Treści PREMIUM

Otrzymuj cotygodniowy e-mail od BrandsIT, który sprawia, że czytanie wiadomości jest naprawdę przyjemne. Dołącz do naszej listy mailingowej, aby być na bieżąco i uzyskać dotęp do treści PREMIUM za darmo.

- Reklama -