HoReCa

Dlaczego reputacja jest nową walutą biznesu – i dlaczego firmy nią źle zarządzają

Firmy coraz częściej podkreślają, że reputacja stała się ich najcenniejszym aktywem w cyfrowej gospodarce, decydującym o zaufaniu klientów, inwestorów i…

Nakładanie danin podczas kryzysu może okazać się gwoździem do trumny wielu firm

Od stycznia wchodzi w życie tzw. podatek cukrowy, nakładający na producentów napojów obowiązek odprowadzania opłaty za dosładzanie produktów, bez…

Naklejki ostrzegawcze COVID-19: rodzaje, właściwości i zastosowanie

Naukowcy podają, że aż 65% populacji stanowią wzrokowcy. Właśnie dlatego naklejki ostrzegawcze cieszą się tak dużą popularnością zarówno…

Czego można dowiedzieć się o konsumentach na podstawie paragonów?

Drugi kwartał roku był dużym wyzwaniem dla wielu sklepów i sieci handlowych, które niemal z dnia na dzień…

Barometr COVID-19: im dłużej trwa epidemia koronawirusa, tym bardziej realnie polskie MŚP spoglądają w przyszłość

Najnowszy Barometr COVID-19, zrealizowany przez EFL na przełomie czerwca i lipca br., pokazuje bardziej realistyczne nastawienie przedstawicieli polskiego…

Kryzys dopiero przed polską gospodarką

– Popandemiczna recesja na dobre rozpocznie się dopiero wtedy, kiedy skończą się pieniądze z rządowych tarcz, a pierwszej fali…

HoReCa na odbudowę sektora może potrzebować nawet 3 lata

Najwcześniej w przyszłym roku nastąpi powrót koniunktury w naszej branży – tak uważa 45 proc. zapytanych firm z…

Wirtualne kasy fiskalne – realne zagrożenie dla budżetu państwa?

Od początku procesu wprowadzania kas wirtualnych Ministerstwo Finansów wielokrotnie komunikowało o potrzebie przeprowadzenia pilotażu tego rozwiązania na wąskiej…

Jaki obraz branży turystycznej wyłania się z danych TFG?

Według danych Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego, w pierwszym kwartale tego roku wzrosła liczba przedsiębiorców z branży turystycznej, którzy zdecydowali…

Turystyka w nowym reżimie sanitarnym. Nowe technologie ratunkiem dla hotelarzy

Od 4 maja ponownie można przyjmować gości w hotelach i pensjonatach. Jak ich właściciele radzą sobie z nowymi…

KRD: Restauracje i hotele ratują swoje finanse

Rozwijający się do niedawna dynamicznie rynek hotelarstwa, gastronomii i cateringu (HoReCa) został zablokowany przez koronawirusa. Dziś nikt nie…

Pierwsza runda walki z COVID za nami

Pierwszy miesiąc walki z pandemią odcisnął swoje piętno na warszawskiej GPW. Przed negatywnymi skutkami panicznej wyprzedaży akcji nie…

Co Polacy zamawiają z Uber Eats w wakacje?

Burgery z samym mięsem, pad thai bez jajka, ale z dużą ilością sosu czy w końcu pizza bez…

MŚP obawiają się nowych regulacji prawnych

Zmiany prawno-podatkowe wprowadzone w 2018 roku spędzają sen z powiek mikro, małym i średnim firmom. Z Barometru EFL…

MŚP w III kwartale 2018 – zwrot w stronę ubezpieczenia majątku

Podstawowym źródłem finansowania małych i średnich firm pozostają środki własne (94 proc. wskazań). Biorąc jednak pod uwagę tylko…

Komputronik Biznes łączy siły z M4B

Komputronik Biznes, integrator rozwiązań IT, nawiązał współpracę z firmą M4B, producentem innowacyjnych rozwiązań digital signage. Umowa obejmuje dostawę…

M4B zmienia KFC

M4B odpowiada za cyfryzację restauracji KFC należących do sieci AmRest. Firma zrealizowała już największe europejskie wdrożenie menu board…