Nowy standard USB 3.2

Podobne tematy

Dzięki sztucznej inteligencji powstanie cyfrowy katalog polskich dróg

Rozwój prac nad technologiami mapowania przestrzeni dał impuls do eksperymentowania z rozwiązaniami z zakresu automatyzacji procesu skanowania dróg na potrzeby administrowania...

Przyszłe wojny nie muszą nieść za sobą strat w ludziach

Marynarka USA zainwestuje 7 mln dol. w przygotowanie konceptu dużego statku bezzałogowego, przeznaczonego do patrolowania mórz i oceanów. To kolejna inwestycja...

Czym jest odporność biznesowa w nowych, wyjątkowych okolicznościach?

Pandemia COVID-19 bardzo mocno uderzyła w wiele przedsiębiorstw, ale niestety, nie da się wykluczyć, że w przyszłości pojawią się...

W lipcu ubiegłego roku mieliśmy okazję ujrzeć specyfikację nowego standard USB w wersji 3.2. Największą zmianą było podwojenie przepustowości (20 Gbit/s) złącza poprzez wykorzystanie wielopasmowej komunikacji. Standard korzysta ze wtyczek USB-C, które są przystosowane do nowych wymagań. Niestety, najbardziej spopularyzowane złącza USB typu A nie są w stanie korzystać z nowego standardu, ponieważ zmiany w budowie spowodowałyby zerwanie wstecznej kompatybilności.

Firma Synopsys opublikowała pierwszą na świecie prezentację w formie wideo podczas, której korzystając z dostępnego na rynku kabla USB-C marki Belkin uzyskano prędkość przesyłania danych na poziomie 1,6 GB/s (transfer ostatecznie ma osiągnąć wyniki w granicach 2 GB/s).

Nie jest to może rewolucja, a raczej ewolucja standardu jednak warto zwrócić uwagę, że na rynku urządzeń korzystających ze standardu USB (czyli de facto lwia część urządzeń na świecie) tylko garstka jest w stanie korzystać z wersji 3.1. W dodatku końcówka USB typu C również nie jest zbyt popularna. Jej implementacja, chociażby w telefonach z niższej czy średniej półki jest zbyt droga dla producentów, kiedy pod ręką mają starszy, ale wciąż świetnie działające złącze microUSB.

- Reklama -

Gorące tematy

- Reklama -
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.
Używamy plików cookie, aby zapewnić lepszą jakość przeglądania. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.