Dlaczego warto zainwestować w namioty gastronomiczne?

Newsroom BrandsIT
Newsroom BrandsIT - NewsRoom Brandsit
3 min

Różnorodne imprezy plenerowe przyciągają do siebie wystawców, ale również osoby odpowiedzialne za dobre wyżywienie gości. Nie bez znaczenia jest w tym przypadku wyznaczenie odpowiedniego miejsca, w którym będą ustawione stoliki, krzesełka, a co najważniejsze – plenerowe punkty gastronomiczne. W wyznaczeniu odpowiedniej przestrzeni bez wątpienia pomogą odpowiednie namioty.

Czym jest namiot gastronomiczny?

Namiot gastronomiczny to rodzaj namiotu handlowego, który jest dostosowany do potrzeb branży kulinarnej. Musi posiadać przede wszystkim odpowiednią wielkość, dzięki której niezbędne wyposażenie zmieści się pod nim bez problemu. W jego skład mogą wchodzić między innymi stoliki, ruszt czy dodatkowe szafeczki, pozwalające na przygotowanie posiłków.

Istotna jest także możliwość łatwego dostarczania do niego dodatkowych produktów, ale również wietrzenia go, dlatego zazwyczaj powinien on posiadać nieco otwartej przestrzeni. Dzięki temu ruch powietrza będzie większy, temperatura podczas gotowania przyjemniejsza, a dodatkowo całe otoczenie powiększy się optycznie. Z tych powodów idealnym rozwiązaniem w przypadku namiotu cateringowego może być wyposażenie go w zwijane drzwiczki, prowadzące na tyły, podobnie, jak można zobaczyć na stronie marki Inventini: https://inventini.com/branza/namioty-gastronomiczne/.

- Advertisement -

Zadania namiotów restauracyjnych

Namiot cateringowy może być wykorzystany w różnorodnych sytuacjach. W przypadku krótkiej imprezy plenerowej, na której spotykają się przedstawiciele różnych branż, pozwala wyznaczyć gościom miejsce, w którym będą mogli odpocząć od oglądania wystawców, a skupić się na przyjemności i odpoczynku. Automatycznie buduje strefę, w której tematyka spotkania odchodzi na bok, a jednocześnie zapewnia niezbędne wyżywienie dla wszystkich uczestników imprezy.

Z kolei w przypadku plenerowych targów kulinarnych każda firma, która oferuje swoje usługi lub produkty gastronomiczne, wyznaczy dzięki namiotowi restauracyjnemu swoją własną przestrzeń. Każdy z gości będzie mógł dzięki temu swobodnie poruszać się i wybierać takie dania, które najbardziej go interesują. Jednocześnie namiot gastronomiczny, który ozdobiony jest logo oraz zdjęciami danej firmy cateringowej, na pewno zapadnie w pamięć i sprawi, że w przyszłości zadowoleni z degustacji klienci będą wracać właśnie do tej, a nie inne firmy. Działa on bez wątpienia jako doskonała reklama, dlatego warto zadbać o jego estetykę i wyraźnie widoczne logo oraz nazwę firmy.

Ogólną funkcją namiotów jest zawsze ochrona przed warunkami atmosferycznymi, pozwalająca cieszyć się dobrą kuchnią nawet podczas deszczu, wiatru, czy wręcz przeciwnie – skrajnego upału. Jak już zostało wspomniane, jego zadaniem jest również reklama i organizacja przestrzeni. Oprócz tego może pełnić funkcję ozdobną.

Namiot gastronomiczny jako ozdoba

Efektowny, kolorowy namiot cateringowy może być świetnym pomysłem na zaaranżowanie przestrzeni w ciekawy, czy wręcz niekonwencjonalny sposób. Dzięki swoim barwom i zdjęciom apetycznie wyglądających dań może stać się także elementem wystroju, na przykład stanowiąc stały punkt w ogródku piwnym przy restauracji.

Udostępnij
- REKLAMA -