Jak utrzymać czystość podczas produkcji artykułów spożywczych?

5 min

Praca w branży spożywczej wiąże się z koniecznością przestrzegania wielu norm. Ich znaczna część dotyczy zachowania higieny i czystości podczas produkcji żywności. Na co warto zwrócić szczególną uwagę, jak skutecznie sprzątać i jak wybrać odpowiednie akcesoria do sprzątania? Wyjaśniamy w poniższym tekście!

Dlaczego higiena w przemyśle spożywczym jest tak ważna?

W przypadku przemysłu spożywczego od zachowania odpowiednich standardów higienicznych zależy przede wszystkim zdrowie klientów i pracowników. Zanieczyszczone partie żywności mogą zaszkodzić życiu i zdrowiu konsumentów, a nieprzestrzeganie zasad higieny zwiększa ryzyko przenoszenia się wirusów, bakterii i grzybów. Z tego powodu personel również jest narażony na problemy zdrowotne. Nieprzestrzeganie norm dotyczących higieny może wiązać się również z nałożeniem na przedsiębiorstwo kar finansowych. Warto pamiętać również o komforcie zatrudnianych osób – w czystym, bezpiecznym otoczeniu praca będzie znacznie przyjemniejsza i bardziej wydajna.

Sprzęt do sprzątania – normy prawne, które warto znać

Podstawową zasadą, o której powinni pamiętać wszyscy pracownicy zakładów produkcyjnych, jest stosowanie wyłącznie produktów, które mogą mieć kontakt z żywnością. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup akcesoriów i detergentów z odpowiednimi atestami i certyfikatami. Warto zatem wybierać akcesoria do sprzątania dedykowane dla branży spożywczej. Sprzęt produkcyjny także powinien być wykonany ze starannie wyselekcjonowanych, łatwych do utrzymania w czystości materiałów. Kolejnym ważnym wymogiem jest podział zakładu produkcyjnego na sfery oznaczone różnymi kolorami. Odcienie te oznaczają również profesjonalne urządzenia do sprzątania przypisane do konkretnej części hali. Dzięki temu nie mają miejsca zanieczyszczenia krzyżowe.

Prawo szczegółowo opisuje również konieczność zapewnienia odpowiedniej wentylacji w zakładach produkcyjnych oraz zabezpieczania ich przez niepożądanymi zapachami, kurzem czy owadami. Monitorowanie przestrzegania wszystkich wytycznych zapewniają założenia systemu HACCP – Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Pozwala on na stałe kontrolowanie zagrożeń na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywności.

- Advertisement -

Jak zadbać o czystość w przemyśle spożywczym? Praktyczne wskazówki

Aby zachowanie higieny w przemyśle spożywczym nie sprawiało trudności, zapewnij wszystkim pracownikom szkolenia oraz na bieżąco dbaj o dostawy niezbędnych artykułów. Sprzęt do sprzątania oraz detergenty niszczą się i zużywają, dlatego stale monitoruj ich stan. Wybieraj wyłącznie najwyższej jakości produkty, które dobrze spełnią swoją funkcję i zapewnią bezpieczne warunki pracy oraz produkcji żywności. W unikaniu zanieczyszczeń linii produkcyjnej pomogą także przedmioty wykrywalne. Ich wyrazisty kolor i metalowe elementy pozwolą w porę je zidentyfikować i uniknąć zagrożenia.

W trosce o zachowanie czystości w każdej branży bardzo ważna jest także systematyczność. Każde zabrudzenie najlepiej od razu usunąć, aby nie zaschło i nie utrwaliło się na blatach czy posadzce. Wszelkie powierzchnie powinny być również regularnie dezynfekowane. Sprzęt i narzędzia pracy także warto czyścić na bieżąco, aby zwiększyć komfort pracowników oraz uniknąć rozwoju drobnoustrojów.

Gdzie znaleźć sprawdzony sprzęt do sprzątania dla przemysłu spożywczego?

Dostawy wysokiej jakości środków czystości na czas są niezbędne, aby sprawnie dbać o warunki sanitarne w zakładzie. Jeśli zależy Ci na współpracy z rzetelną firmą z wieloletnim doświadczeniem w branży, sprawdź akcesoria do sprzątania dostępne w Wammashop.pl. W Wammashop znajdziesz wszystkie niezbędne artykuły czystości dla przemysłu spożywczego. W sklepie dostępne są między innymi:

  • artykuły higieniczne takie jak mydła, ręczniki papierowe czy czyściwa,
  • profesjonalne środki czystości – preparaty do dezynfekcji, odkamieniacze oraz smary,
  • dozowniki,
  • mopy, ściągaczki, skrobaczki, zmiotki,
  • myjki,
  • suszarki,
  • sterylizatory.

W ofercie sklepu przygotowano również odzież ochronną dla pracowników oraz sprzęt, który umożliwia pracę zgodną z wymogami BHP. Wszystkie te produkty pochodzą od sprawdzonych producentów, którzy cieszą się bardzo dużą renomą w branży. Profesjonalne urządzenia do sprzątania Wamma wyróżniają się również licznymi certyfikatami i wymaganymi w przemyśle spożywczym atestami. Dzięki temu masz pewność, że zaopatrujesz się w bezpieczny towar, zgodny z przepisami.

Wybierz profesjonalne artykuły czystości i zadbaj o higienę!

Od troski o higienę w przemyśle spożywczym zależy przede wszystkim bezpieczeństwo i zadowolenie klientów. To, czy przestrzegasz zasad, ma wpływ także na komfort pracy w firmie oraz na jej sprawne działanie bez problemów spowodowanych grzywnami. Jeśli zatem zależy Ci na tym, by produkować wysokiej jakości, bezpieczną żywność, wyposaż zakład w najwyższej jakości, niezawodne akcesoria do sprzątania. Znajdziesz je w sklepie internetowym Wammashop.pl!

Udostępnij
Leave a comment

Dodaj komentarz

- REKLAMA -