- Reklama -

Pierwsza whisky stworzona przez sztuczną inteligencję

Zobacz

- Reklama -

Aż 70 milionów różnych receptur, kolorów, konsystencji, wreszcie smaków. Jak smakuje whisky ze szczyptą sztucznej inteligencji?

Z pomocą technologii chcemy stworzyć smak, którego człowiek jeszcze nie doznał. Smak, który będzie aspirował do najwyższych nagród – mówi Angela D’Orazio, Master Blender, Mackmyra.

Wytrawny mistrz destylacji potrafi poświęcić życie na stworzenie idealnego smaku alkoholu z ponad wiekową tradycją. Dziś, to sztuczna inteligencja wykorzystywana w destylatorniach firmy Mackmyra pomaga mistrzom wypracować smak – ucztę dla podniebienia.

Technologia smaku

Wyjątkowe, liczone w milionach receptury whisky powstają z mieszanki tradycyjnych receptur, danych sprzedażowych z rynku oraz ulubionych smaków koneserów trunku. Wszystkie gromadzone są w chmurze Microsoft Azure, a następnie przeliczane i analizowane dzięki bazującej na uczeniu maszynowym technologii sztucznej inteligencji.

Taki proces wytwarzania receptur whisky jest nie tylko szybszy, ale także pozwala na większą kreatywność w kompozycji smakowej alkoholu. Dzięki obliczaniu ogromnej ilości danych, także tych wychodzących wprost od klientów, możliwe jest stworzenie aż 70 milionów różnych receptur smaku. Sztuczna inteligencja nie ma jednak na celu zastąpić tradycyjnych smakoszy i mistrzów destylacji.

Zawód Master Blendera nie jest zagrożony – stwierdza D’Orazio. – Gdy sztuczna inteligencja tworzy przepis na whisky, nadal kluczowy pozostaje jej smak. Tego technologia nie zastąpi. Bezcenne są umiejętności i doświadczenia smakowe, zapachowe konkretnego człowieka. To on, zawsze podejmuje ostateczną decyzję – dodaje D’Orazio.

Beczki złota

Smak whisky to nie tylko konkretnie wybrane składniki oraz ich odpowiedni sposób komponowania i destylacji alkoholu. Tajemnica whisky tkwi w beczkach, w których przechowuje się trunek. To one mają bezapelacyjny wpływ na barwę, a przede wszystkim smak i zapach whisky.

Pierwsza destylacja daje w efekcie klarowny płyn o lekko dymnym charakterze. Esencja smaku i aromatu tworzy się jednak przez lata. Mocna, bursztynowozłota whisky powinna leżakować w beczkach około 3 lata. To tak zwana faza dojrzewania, kiedy odbywa się najważniejsze – powstaje wyjątkowy aromat i smak charakterystyczny dla konkretnego rodzaju.

Sztuczną inteligencję postrzegamy jako część naszego cyfrowego rozwoju. To naprawdę ekscytujące, że możemy dzięki technologii tworzyć wysokiej jakości whisky. Dla mnie, jako Mistrza Blendera, dużym osiągnięciem jest to, że mogę być mentorem w stworzeniu pierwszej na świecie whisky skomponowanej wspólnie z AI – dodaje D’Orazio.

Wyprodukowana przez Mackmyrę AI whisky będzie dostępna od jesieni 2019 roku. Według destylarni, to pierwszy raz, kiedy stworzono złożoną recepturę produktu z wykorzystaniem uczenia maszynowego – ale whisky to dopiero początek.

Whisky powstała dzięki sztucznej inteligencji na pewno wpłynie na cały rynek przemysłu i produkcji – mówi Jarno Kartela, Partner ds. Uczenia Maszynowego w firmie Fourkind, która stoi za algorytmem sztucznej inteligencji wykorzystywanym przez Mackmyre.  -Wyobrażam sobie systemy AI generujące przepisy na słodycze, perfumy, napoje, a może nawet projekty trampków. Wiele z nich zostało już wypróbowanych, ale wdrożenie na dużą skalę wciąż przed nami – dodaje Kartela.

„Nigdy whisky bez wody i nigdy wody bez whisky” to przepis, który zna i stosuje każdy miłośnik bursztynowego trunku. O tym jak smakować będzie mu whisky z kroplą sztucznej inteligencji, pierwsi smakosze będą mogli się przekonać już jesienią.

- Reklama -

Polecamy

- Reklama -