Rozwój technologiczny w branży gastronomicznej

Newsroom BrandsIT
Newsroom BrandsIT - NewsRoom Brandsit
4 min

Rozwój technologiczny to kwestia, która dotyczy wszystkich gałęzi gospodarki. Oczywiście w przypadku niektórych z nich może się wydawać, że skutki wprowadzania najnowszych technologii są o wiele bardziej widoczne. Zdecydowanie tak jest. Nowe technologie w informatyce, czy telekomunikacji, to coś, co znacznie zmienia sposób korzystania z usług. Jednak i w innych dziedzinach rozwój technologiczny jest powodem zmian. W gastronomii nowe technologie pozwalają nie tylko na zwiększenie oferty, ale również ułatwiają prowadzenie biznesu i przyspieszają pracę kuchni.

Rozwój technologiczny to kwestia, która dotyczy wszystkich gałęzi gospodarki. Oczywiście w przypadku niektórych z nich może się wydawać, że skutki wprowadzania najnowszych technologii są o wiele bardziej widoczne. Zdecydowanie tak jest. Nowe technologie w informatyce, czy telekomunikacji, to coś, co znacznie zmienia sposób korzystania z usług. Jednak i w innych dziedzinach rozwój technologiczny jest powodem zmian. W gastronomii nowe technologie pozwalają nie tylko na zwiększenie oferty, ale również ułatwiają prowadzenie biznesu i przyspieszają pracę kuchni.

Nowe systemy sprzedaży i ich wpływ na pracę lokalu

Wśród rozwiązań, która najbardziej wpływają na pracę lokali gastronomicznych na pierwszym miejscu należy wymienić system POS ze wszystkimi możliwościami, jakie on daje. Dzięki niemu możliwa jest lepsza, szybsza i bardziej bezbłędna komunikacja pomiędzy gośćmi lokalu, obsługą i kuchnią realizującą zamówienia.

System sprzedażowy POS to skomplikowana struktura na którą składają się specyficzne urządzenia i obsługujące je oprogramowanie dla gastronomii. Podstawą jest tutaj terminal sprzedażowy. Jest to urządzenie, które najczęściej przybiera formę terminala z dotykowym, programowalnym ekranem. Dzięki niemu zamówienia mogą być wprowadzane szybko i z możliwością wprowadzania wielu zmian. Terminal jest zazwyczaj połączony z drukarką fiskalną i drukarką bloczków z zamówieniami. Bardzo dużym ułatwieniem są również aplikacje mobilne, dzięki którym obsługa terminalu przez kelnera może odbywać się zdalnie – już przy stoliku, podczas rozmowy z gośćmi.

8657364

- Advertisement -

Nowe maszyny w kuchni i ich możliwości

Nowe technologie w gastronomii to również nowoczesne maszyny używane w kuchni. Co prawda jak do tej pory nie nastąpiła tu w ciągu ostatnich lat znaczna rewolucja, rozwój jest jednak ciągły i widoczny. Powstają coraz nowocześniejsze piece, maszyny krojące, a urządzenia chłodnicze pozwalają na coraz bezpieczniejsze przechowywanie żywności. To co się rozwija, to przede wszystkim wydajność urządzeń. Są one również coraz bardziej energooszczędne, co nie jest bez znaczenia z punktu widzenia zysków restauratorów. Oprócz tego wiele kuchennych urządzeń znacznie zmniejszyło swoje rozmiary, dzięki czemu mogą być stosowane w różnych rodzajach lokali. Z rozwojem technologicznym skorelowane jest coraz częstsze pojawianie się różnego rodzaju mikro lokali, jak na przykład popularne food trucki.

Technologia a praca ludzi w gastronomii

Mogłoby się wydawać, że rozwój technologii używanej w gastronomii zmniejszy zapotrzebowanie na pracę ludzi. Rzeczywistość pokazuje, że jest zgoła inaczej. Bardzo duża dostępność lokali sprawiła, że coraz więcej restauratorów powraca do tradycyjnych metod wytwarzania żywności, a cenieni są specjaliści, którzy potrafią wiele bez użycia maszyn. Oprócz tego zwiększyła się liczba lokali. Ma to związek przede wszystkim z wielką popularnością lokali najmniejszych – food trucków, różnego rodzaju budek, mini kawiarni, cukierni i wielu innych. Mała, ale nowoczesna gastronomia jest coraz częściej wybieranym pomysłem na biznes, co pokazuje wyraźnie, że inwestycja w rozwój opłaca się.

Udostępnij
Leave a comment

Dodaj komentarz

- REKLAMA -