Dieta
Picie przez matkę mleka krowiego w okresie karmienia piersią zmniejsza ryzyko alergii pokarmowych u dziecka
Dzieci matek spożywających więcej krowiego mleka w okresie karmienia piersią, są mniej narażone na alergie pokarmowe – informuje pismo “Nutrients”.
Codzienne awokado „uszczęśliwia” mikrobiom jelitowy
Codzienne spożywanie jednego awokado korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy - wynika z badań, o których informuje „Journal of Nutrition”.
Brak równowagi w mikrobiomie jelitowym sprzyja depresji
Zaburzenia równowagi w mikrobiomie jelitowym powodują spadek poziomu związków niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu, co przyczynia się do rozwoju depresji – informują naukowcy z Instytutu Pasteura i Narodowego Centrum Badań Naukowych (CNRS) w Paryżu.
Czarna porzeczka korzystnie wpływa na metabolizm glukozy
Spożywanie czarnych porzeczek, nawet z cukrem, ma pozytywny wpływ na odpowiedź glikemiczną po posiłku – wynika z badań przeprowadzonych w Finlandii i opublikowanych przez „British Journal of Nutrition”.
Mango pomaga wygładzić zmarszczki
Regularne spożywanie mango może pozytywnie wpływać na kondycję skóry starszych kobiet o jasnej karnacji – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, których wnioski ukazały się w piśmie „Nutrients”.
Nadmiar cukru i tłuszczu w diecie może powodować ból mięśni
Spożywanie wysoko przetworzonej żywności o dużej zawartości cukru i tłuszczu przyczynia się do bólów mięśni – wykazały badania opublikowane w piśmie „Nutrients”.
Nadmiar jajek zwiększa ryzyko cukrzycy
Zbyt częste spożywanie jaj kurzych może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka cukrzycy – wynika z badań opublikowanych przez „British Journal of Nutrition”.
Mięso indyka może pomóc chorym na celiakię
Tryptofan, aminokwas obecny w dużych ilościach w mięsie indyka, wraz z niektórymi probiotykami, może pomóc w leczeniu celiakii, autoimmunologicznej choroby spowodowanej nietolerancją glutenu i poprawiać reakcję na dietę bezglutenową - informuje pismo "Science Translational Medicine”.
Flawanole pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze
Spożywanie produktów bogatych we flawanole przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego – wykazały badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, o których informuje pismo „Scientific Reports”.
ADHD u dorosłych związane ze spożyciem cukru
Wysokie spożycie cukru i tłuszczów nasyconych ma związek z większym prawdopodobieństwem występowania ADHD u osób dorosłych – informują szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Örebro, których wnioski publikuje „American Journal of Medical Genetics”.
- Reklama -
- Reklama -