Rodzaje sushi. Poznaj je wszystkie!

Bartosz Martyka
Bartosz Martyka - Redaktor naczelny Brandsit
3 min

Kuchnia japońska jest bardzo bogata i pełna smaków, czego dowodem może być jej sztandarowe danie: sushi. Choć ma wielowiekową tradycję, to wciąż zaskakuje różnorodnością! Poznaj wszystkie rodzaje sushi dostępne w Warszawie oraz innych polskich miastach.

Sushi jest potrawą, w której stałym elementem jest ryż połączony z dodatkami dobranymi według swojego kulinarnego gustu. Różna może za to być forma podania oraz – w przypadku sushi przyrządzanego na sposób zachodni – kompozycja składników.

Nigiri sushi

Nigiri sushi serwowane w Warszawie, Krakowie czy wielu innych miastach to podstawowa i jedna z najbardziej popularnych postaci tego dania. Mają postać owalnych paluszków, które formuje się w dłoni. Są niewielkie, tak aby pojedynczy rulonik można było w całości włożyć do ust.

Aby przygotować nigiri sushi, należy zwilżyć ryż octem i uformować w owalne paluszki. Na wierzchu umieszczamy odpowiedniej wielkości kawałek ryby czy owoców morza, a między oba podstawowe składniki wkładamy odrobinę wasabi (zielonego chrzanu).

- Advertisement -

Maki sushi

Maki sushi, czyli zawijane i krojone na plastry sushi, to obok nigiri sushi bardzo popularna forma tego japońskiego dania. Serwowane jest w postaci wałeczków ryżu owiniętych nori, czyli prasowanymi algami morskimi.

Tę odmianę sushi można podzielić ze względu na:

  • rodzaj dodatków
  • o z warzywami, np. karczochem, awokado, zielonym ogórkiem, bakłażanem, grzybami, marynowaną rzodkwią
  • o z owocami morza i rybami, np. krewetkami, przegrzebkami, łososiem, tuńczykiem
  • rozmiar
  • o futomaki (duże i płaskie sushi, z największą liczbą składników, wielkość ok. 4-6 cm)
  • o chumaki (średnie rolki, wielkość ok. 3-4 cm)
  • o hosomaki (małe rolki, z ryżem i tylko jednym składnikiem, wielkość ok. 2-3 cm)
  • sposób podania
  • o uramaki (sushi odwrotne, w których ryż znajduje się na zewnątrz, a nori w środku)
  • o temaki (sushi w formie rożka wypełnionego dodatkami).

Oshi sushi

Oshi sushi, czyli sprasowane sushi czy inaczej „sushi z ramki”, jest mało popularną w Polsce wersją japońskiego dania. Przyjmuje kształt prostopadłościanu, który można uzyskać dzięki specjalnej formie oshi-bako. Wewnątrz formy układa się ryż i dodatki, a następnie uciska.

Chirashi sushi

Chirashi sushi to specyficzna odmiana dania, które podaje się w miseczce. Na jej dno należy wyłożyć ryż, a następnie ułożyć na nim kawałki wybranych dodatków, np. grzybków shiitake, krewetek, warzyw, tofu.

Inari sushi

Inari sushi to smażone tofu, nadziewane ryżem. Jest to danie mało popularne – tego rodzaju sushi w Warszawie czy innych polskich miastach serwowane jest dość rzadko.

Sushi zachodnie, czyli co?

Sushi zachodnie to nic innego jak amerykańska wariacja na temat klasycznego japońskiego dania. Wyróżnić można m.in.:

  • California Roll – uramaki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado
  • Caterpillar Roll – z paluszkami krabowymi, węgorzem, awokado i ogórkiem
  • Spider Roll – ze smażonym krabem oraz dodatkami
  • Crunchy Roll – sushi w wersji California w cieście naleśnikowym.

Masz ochotę skosztować sushi? Wybierz dowolny rodzaj tego dania i złóż zamówienie online.

Udostępnij
Leave a comment

Dodaj komentarz

- REKLAMA -