Miłośnicy kuchni meksykańskiej (choć nie tylko oni) są zgodni, że najlepsza przekąska na wieczór filmowy to nachosy. Chrupiące, pełne smaku, polane serowym sosem. Czy wiesz, że możesz zrobić nachosy w domu? To bardzo proste.
Nachosy to przekąska, która przywędrowała do nas z Meksyku. Te małe, zazwyczaj trójkątne kawałki tortilli serwowane z różnymi sosami to jeden z ciekawszych zamienników chipsów. Idealny dla tych, dla których słodkie Milky Way Stars albo żelki myszki nie są pierwszym wyborem. Nachosy pokochają fani dobrze przyprawionych, chrupiących przekąsek słonych.
Tajemnica nachosów tkwi w ich recepturze. Siła tkwi w prostocie tego meksykańskiego smakołyku, który możemy przyrządzić we własnym domu. Jak zrobić domowe nachosy?
Tradycyjny przepis na nachosy
Do przygotowania nachosów potrzebne jest ciasto kukurydziane. Robi się je z kilku składników, które każdy z nas powinien mieć w domu. Jeśli ich nie masz, z pewnością kupisz je w pobliskim sklepie – nie są to typowo meksykańskie produkty.
Do przyrządzenia tradycyjnych nachosów potrzebne są:
- 200 g mąki kukurydzianej,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- ciepła woda,
- łyżeczka soli.
Jak zrobić domowe nachosy? Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól oraz podgrzany olej. Łączymy i dolewamy ciepłą wodę – ilość należy dopasować do konsystencji ciasta, które powinno być jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy cienko, nakłuwamy widelcem (zapobiega to pęcherzom powietrza i pęcznieniu nachosów), a następnie kroimy na trójkąty.
Domowe nachosy smażymy na głębokim oleju, rozgrzanym jak do przyrządzania frytek. Wrzucamy partię trójkątów z ciasta, smażymy do zarumienienia, wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Szybkie nachosy z tortilli
Czy da się zrobić domowe nachosy szybciej? Niektórym może się wydawać, że ratunkiem są tylko gotowe nachosy Hombre lub inne dostępne w sklepie. Nic bardziej mylnego. Wystarczy mieć pod ręką zwykłą pszenną tortillę. Placek kroimy na niewielkie trójkąty, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu (jak wyżej) lub pieczemy w piekarniku po wcześniejszym skropieniu tortilli olejem. Takie nachosy zrobimy w kilka minut!
Najlepszy dip do nachosów
Ważne są jednak nie tylko same nachosy, ale też dodatki. Po pierwsze, przyprawy – usmażone nachosy warto oprószyć solą, słodką lub ostrą papryką, a nawet odrobiną chili, jeśli jesteśmy fanami ostrych przekąsek. Po drugie, dipy i sosy – możemy podać tradycyjne guacamole, hummus albo pokusić się o dip serowy do nachos. Każdy, kto choć raz spróbował nachosów z sosem serowym, będzie chciał jeść je już z tylko z nim. Dodatek taki jak sos serowy chili kupimy w sklepie, ale możemy zrobić go też samodzielnie. Jeśli tylko mamy siłę jeszcze odrobinę siły i energii po przyrządzeniu domowych nachosów.
Artykuł sponsorowany